Cererea de percheziţie, respinsă prin vot la Comisia Juridică

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a respins, după o şedinţă de peste patru ore, solicitarea ministrului Justiţiei Monica Macovei prin care se cerea percheziţionarea a două imobile aparţinând şefului Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase. Votul a fost strâns. 13 participanţi s-au pronunţat pentru respingerea cererii, 11 în favoarea acesteia, iar un vot a fost anulat.

Rezultatul a dezamăgit-o pe Monica Macovei, care a declarat că votul ar reflecta, de fapt, modul în care concep deputaţii români actul de justiţie.

Pe de altă parte, Adrian Năstase ÅŸi-a exprimat, ÅŸi el, nemulÅ£umirea: „Sunt revoltat de această procedură ÅŸi de acest joc care făcut pentru motivaÅ£ii politice”, a spus el. De altfel, ÅŸeful Camerei DeputaÅ£ilor, deÅ£inător al celor două imobile care fac obiectul solicitării percheziÅ£iei, a susÅ£inut în mod repetat că nu poate fi de acord cu o procedură pe care o consideră abuzivă, umilitoare ÅŸi comandată politic.

Chestiuni de procedură

Discuţiile pe marginea cererii ministrului Justiţiei au fost, în cea mai mare parte, legate de procedura ce trebuie urmată de membrii comsiei juridice. Acesta este primul caz în care se solicită percheziţia unui parlamentar.

Dezbaterile au fost furtunoase, majoritatea membrilor comisiei juridice având de obiectat împotriva cererii ministrului justiţiei Monica Macovei.

Viciul de procedură pe care l-au invocat atât Adrian Năstase, cât şi ceilalţi colegi de partid, ar fi acela că cererea de percheziţie nu a fost semnată de procuroul şef al Parchetului General, Ilie Botoş. Ministrul Justiţiei Monica Macovei a declarat că legea nu prevede această obligaţie, şi că a sesizat comisia în conformitate cu legea.

A doua respingere

Înainte ca solicitarea să fie supusă la vot, Monica Macovei declara că toată discuţia de la Comisie ar fi menită să pună piedici anchetei, Adrian Năstase refuzând să se supună percheziţiei ca orice justiţiabil.

Este pentru a doua oară când cererea de percheziţie este respinsă. Prima cerere nici măcar nu a mai ajuns la comisia juridică, în urma deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

PercheziÅ£ia era necesară, aÅŸa cum spune ministrul JustiÅ£iei, pentru a clarifica anumite suspiciuni legate de o posibilă luare de mită ÅŸi primire de foloase necuvenite, în dosarul „Zambaccian”, învinuri pe care Departamentul NaÅ£ional AnticorupÅ£ie i le-a a dus oficial la cunoÅŸtinţă lui Adrian Năstase.

Adauga un comentariu

*