Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură privind sănătatea

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie în urma angajării răspunderii de către Guvern pentru pachetul de legi privind reforma în sănătate va fi dezbătută marţi, în plenul camerelor parlamentare, după ce a fost prezentată în legislativ săptămâna trecută.

MoÅ£iunea – intitulată ‘Anti-reforma sănătăţii’ – a fost iniÅ£iată de Partidul Social Democrat (PSD) ÅŸi susÅ£inută de Partidul România Mare (PRM), fiind semnată de 160 de senatori ÅŸi deputaÅ£i ai celor două formaÅ£iuni politice.

Conform Constituţiei, cele două camere legislative pot retrage, în şedinţă comună, încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Dacă moÅ£iunea de cenzură ‘Anti-reforma sănătăţii’ este respinsă, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Executiv, se consideră adoptat.

Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat a votat, luni, susţinerea Guvernului Călin Popescu-Tăriceanu, prin respingerea moţiunii de cenzură pe legile sănătăţii, a anunţat vicepreşedintele Cezar Preda.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, a declarat Agenţiei Rompres că formaţiunea sa susţine, de asemenea, Cabinetul Tăriceanu.

‘Suntem o formaÅ£iune aflată la guvernare, aÅŸa că nu votăm moÅ£iuni împotriva propriului nostru guvern’, a spus Marton Arpad.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator (PC), Bogdan Ciucă, a anunţat luni că PC va vota împotriva moţiunii de cenzură iniţiate de PSD şi PRM.

‘Am declarat că susÅ£inem Guvernul ÅŸi susÅ£inem ÅŸi pachetul de legi privind reforma în sănătate’, a spus Ciucă.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a reafirmat, pentru Rompres, că social-democraţii doresc să sancţioneze Guvernul care a ignorat Parlamentul, prin asumarea răspunderii pe 17 proiecte de lege extrem de importante şi care nu au acordul Consiliului Economic şi Social, reprezentanţilor lumii medicale şi sunt neconforme cu legislaţia europeană.

În opinia lui Cristian Diaconescu, pachetul de legi centralizează administrativ conducerile spitalelor, prin desemnarea directorilor de către ministrul sănătăţii. El spune, totodată, că noua legislaţie se va adresa celor bogaţi, în condiţiile în care pachetul minimal de servicii medicale gratuite nu va mai putea fi accesat.

VicepreÅŸedintele executiv al Partidului România Mare (PRM), Lucian BolcaÅŸ, a afirmat că motivaÅ£ia depunerii moÅ£iunii de cenzură a fost faptul că ‘balotul de legi’ propus de Guvern nu rezolvă adevăratele probleme din domeniul sănătăţii – independenÅ£a Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate ÅŸi asistenÅ£a medicală a celor săraci care nu-ÅŸi pot plăti asigurările.

Lucian BolcaÅŸ susÅ£ine că spitalele vor fi ‘epurate’ de profesori universitari, care nu mai pot conduce concomitent unităţi spitaliceÅŸti. ‘Soarta medicinii va rămâne pe mâna contabililor, fapt pentru care noi nu putem fi de acord. De aceea, cerem demisia ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu’, a afirmat deputatul PRM.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu declara săptămâna trecută că moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie ar face dovadă, ca întotdeauna, de mult populism şi demagogie.

El i-a criticat pe cei care atacă proiectul de reformă propus de ministrul Eugen Nicolăescu. Potrivit primului-ministru, ar fi vorba despre încercarea unora de a-şi păstra privilegiile.

Este vorba de ‘acei medici care sunt ÅŸi parlamentari, iar când avem nevoie de ei ca parlamentari spun că sunt medici ÅŸi nu pot veni la Parlament, iar probabil când mergi la spital ÅŸi îi cauÅ£i în calitate de medici spun pacienÅ£ilor că sunt parlamentari’, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.

Primul-ministru a reiterat faptul că proiectul de reformă urmăreÅŸte să desfiinÅ£eze aceste privilegii, ‘să pună lucrurile pe un făgăş normal’, simultan cu asigurarea unei gestionări ‘corecte, riguroase a banului public’.

La rândul său, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a calificat moÅ£iunea de cenzură a opoziÅ£iei ca fiind un demers ‘mincinos, populist ÅŸi iresponsabil al senatorului Oprescu’.

Înainte de a prezenta pachetul de legi privind reforma în sănătate în Parlament, Executivul a acceptat 86 din cele 434 de amendamente formulate de senatori şi deputaţi.

‘Majoritatea amendamentelor admise de Guvern sunt amendamente care au urmărit probleme de formă, de clarificare, de nuanÅ£are a unor texte pe care le-am avut în proiectul de lege’, explica ministrul Nicolăescu.

Semnatarii moÅ£iunii de cenzură consideră că pachetul legislativ privind reforma în sănătate, care cuprinde 17 legi, ‘nu reprezintă altceva decât o mimare a reformei ÅŸi crearea unor surse de câştiguri pentru grupurile de interese nelegitime din anturajul guvernului, aÅŸa cum declara chiar Traian Băsescu, preÅŸedintele României’.

Ei critică totodată formula adoptată de guvern pentru promovarea pachetului legislativ.

‘Se apelează la această modalitate excepÅ£ională de legiferare, evitându-se discuÅ£iile în comisiile de specialitate ale celor două Camere, posibilitatea formulării de amendamente în proceduri obiÅŸnuite de legiferare ÅŸi evitându-se dezbaterile în plenurile Camerelor, lucru care scoate în evidenţă lipsa de respect faţă de Parlament ÅŸi conduita contrară principiilor democratice constituÅ£ionale’, se arată în moÅ£iune.

Principalele probleme la care se referă moţiunea sunt subfinanţarea sistemului de sănătate, crearea de bariere pentru accesul la servicii de sănătate a unor largi grupuri sociale (bolnavi în vârstă, şcolari, femei gravide şi copii) prin desfiinţarea gratuităţilor la medicamente acestea fiind vândute la preţuri de referinţă.

Parlamentarii PSD şi PRM consideră că taxa pe viciu nu va rezolva subfinanţarea din sistem, dar va conduce la evaziune fiscală şi la consumul unor produse de alcool şi tutun contrafăcute, care vor afecta şi mai grav sănătatea populaţiei.

Adauga un comentariu

*