Firmele nu vor putea face plati in numerar care sa depaseasca 75 milioane lei pe zi

Potrivit unui proiect de ordonanta de guvern, depasirea plafonului de 50 milioane lei este admisa numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal. Exceptie se poate face si in cazul altor operatiuni programate, pe baza documentelor justificative, cu persoane fizice pentru o perioada de trei zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.

De asemenea, persoanele juridice pot efectua plati in numerar catre alte persoane juridice in limita unui plafon maxim de 75 milioane lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon zece milioane lei.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite, obiecte de inventar, prestari servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de zece milioane lei. Firmele care depasesc aceste plafoane vor fi sanctionate cu amenda contraventionala, iar sumele care depasesc nivelul stabilit vor fi confiscate.

Prin acelasi proiect de ordonanta, tigarile, tigaretele, trabucurile si tutunul de pipa vor fi scoase de pe lista magazinelor existente in aeroporturile internationale. In schimb, pe lista au fost introduse produsele de machiaj, de parfumerie, ceasurile si brichetele, accesoriile pentru birou, apa minerala si bauturile alcoolice si slab alcoolice.

Totodata au fost introduse pe lista DVD-urile, casetele video si audio, CD-urile, aparatele foto, articolele din blana sau piele naturala, bijuteriile, articolele din sticla, cristal, portelan, lemn, metal (mai putin mobila) etc.

Adauga un comentariu

*