Saracia cariaza sistemul sanitar

stomatologie bacauSi in 2006 stomatologia bacauana primeste un buget de austeritate. Banii sunt insuficienti si ajung doar pentru cateva plombe. Medicii dentisti se plang ca in aceste conditii abia daca vor putea asigura urgentele, mai ales ca fondurile alocate de Casa de Sanatate sunt cheltuite in primele zile ale lunii.

Bugetul lunar primit de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) este foarte mic. O spun medicii dentisti care sunt in contract cu CJAS de ani de zile. “Tot timpul banii nu au ajuns, ne-a declarat dr. Virginia Baluta, medic dentist.

Lunar eu primesc in jur de 9,2 milioane de lei, iar cu banii acestia trebuie sa platesc personalul, intretinerea cabinetului, utilitatile, materialele si instrumentarul. Or, cateva milioane nu ajung, mai ales ca preturile au crescut peste tot foarte mult, iar pacientii sunt si ei, in majoritate, saraci si nu isi permit sa cheltuiasca prea mult pentru o lucrare dentara. Ne limitam si noi la ce avem, insa oricand ar fi loc si de mai bine”.

Prioritate doar pentru copii si salariati

In aceste conditii, la serviciile stomatologice au prioritate copiii, cu varsta intre 0 si 18 ani pentru care se asigura gratuitate, dar si salariatii care cotizeaza la sistemul de Sanatate. In schimb, neasiguratii nu au dreptul la gratuitate, decat in caz de urgenta. In rest, totul depinde de banii alocati, care si asa se termina inca din primele zile ale lunii. “Pentru ca sunt mici, fondurile primite lunar de la Casa de Asigurari abia ajung pentru patru-cinci zile, ne confirma dr. Rodica Anastasiu.

Rezolvam urgentele, iar restul e contracost. Este destul de greu pentru ca lucram sub presiunea bolnavului si cel mai dificil este acolo unde nu gasim intelegere. Din lipsa de bani suntem nevoiti sa recurgem la programari, acolo unde boala permite. Sunt pacienti care accepta acest lucru, dar si pacienti care prefera sa se duca in alta parte”.

La tara, situatia este si mai dramatica

In mediul rural, situatia este si mai dramatica. Practic, la sate asistenta stomatologica este aproape inexistenta. Pe ici pe colo, mai exista un cabinet si ceva aparatura veche, dar medicii fug de munca la tara, prea prost platita ca sa merite chinul. De aceea, taranii sunt nevoiti sa-si aline durerea doar cu leacuri babesti sau cu analgezice de la medicii de familie.

Si asta numai in conditiile in care durerea de masele se sincronizeaza cu programul acestora. In comuna Izvoru Berheciului a existat odata un cabinet stomatologic, dar a fost inchis.

In Oncesti, exista un cabinet de stomatologie, dar este deschis numai vinerea, trei ore. De aceea, durerile de dinti sunt alinate cu frunze de varza incalzite sau cu patrunjel uscat tocat bagat in ureche. Situatia este asemanatoare si in Colonesti, in Manastirea Casin, la Prajesti sau in Corbasca. Peste tot.

Dentistii prefera sa lucreze pe cont propriu

Daca anul trecut, serviciile stomatologice au primit 18 miliarde de lei, in acest an suma va fi cu trei miliarde de lei mai mica. Dupa cum spune Dan Stoica, director adjunct al CJAS Bacau, situatia se va remedia doar daca pe parcursul anului vor mai fi aprobate rectificari de buget. De aceea, mai mult de jumatate din medicii dentisti din judetul Bacau nici nu au mai incheiat contracte de finantare cu Casa de Sanatate.

Pentru ca banii alocati prin contract cu CJAS sunt mereu putini, unii medici dentisti prefera sa lucreze pe cont propriu. “E greu si asa, dar macar eu centrez, eu dau cu capul, eu dau gol, ne-a declarat unul dintre acestia. Casa (de Sanatate, n.r.) impune si anumite preturi care de cele mai multe ori nu convin, trebuie intocmite si o groaza de evidente. N-am timp de asa ceva…”

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*