Retelele de gaze ard fondurile primariilor

gaze bacauIn contextul in care Guvernul reclama defrisarea abuziva a padurilor si cere stoparea acestui fenomen, lemnul continua sa constituie pentru mii de tarani singura sursa de incalzire. Si asta pentru ca Guvernul nu arata nici un interes pentru alimentarea satelor cu gaze naturale. Pina la acest moment nu exista nici un program prin care sa se aloce fonduri pentru acest sector. Nici comunitatea europeana nu da bani pentru distributia de gaze iar primariile sunt nevoite sa deruleze aceste lucrari din fonduri proprii.

Aproape imposibil in conditiile in care veniturile pe un an ale unei primarii nu acopera nici 10 la suta din valoarea unei lucrari. Nu e de mirare, in consecinta, ca un proiect de acest gen tinde sa se intinda pe 10-20 si chiar 30 de ani, dupa estimarile pesimiste ale celor de la Consiliul Judetean.

La ora actuala in nici o comuna nu exista retele care sa deserveasca populatia din toate satele. Doar 8 primarii au finalizat lucrarile, dupa circa 8 ani, insa distributia se face doar pentru un sat sau doua iar eventualele extinderi ar mai necesita cateva miliarde bune.

Lipsa de bani

La sfirsitul anului trecut, printr-un ordin al ministrului Economiei si Comertului, s-a aprobat concesionarea serviciului de gaze din 6 comune operatorilor atestati. Lucrarile insa vor incepe cand vor fi bani. In 21 de comune lucrarile au inceput inca din 1992 dar nu au fost finalizate nici pina acum, tot din lipsa de bani.

„Nu exista nici un program de finantare pentru alimentarea cu gaze. Totul se reduce la bugetul local” – arata Cornelia Gireada, director Directia de Urbanism din Consiliul Judetean. „Este foarte greu in conditiile in care o lucrare costa in medie 35 miliarde, in functie de lungimea retelelor de distributie si complexitatea racordului.

Apar programe pentru drumuri, apa, canalizare, salubritate, electrificare, ecologizare insa pentru gaze nimic. Nu-mi explic de ce. Au fost solicitari dar nu s-au materializat in programe de investitii. Curios e ca domeniul este coordonat strict de Ministerul Economiei si Comertului dar e finantat din bugetele locale. Acest sector nu s-a bucurat de nici un fel de finantare si nici pe departe nu se intentioneaza alocarea unor sume de bani”.

Si fara gaze si fara lemne

Cat despre primari, aproape ca au uitat ca au inceput o astfel de lucrare. „Comuna nu poate suporta o asemenea investitie si nici Consiliul Judetean, spune primarul din Asau, stefan Potoroaca. Ramanem fara.

Avem nevoie de vreo 60 de miliarde, or suma e foarte mare pentru noi. Veniturile noastre pe an se ridica la doar 4 miliarde. Am facut proiectul prin 1999 dar din lipsa de fonduri nu am putut incepe lucrarea. in plus, la noi e o problema si cu lemnul de foc. E din ce in ce mai putin iar pretul creste alarmant. Nu stiu de ce Guvernul nu da bani. Pentru mediu sunt foarte multe programe dar pentru gaze nimic”.

In Oituz s-a inceput lucrarea dar a fost lasata balta pentru ca Primaria nu a avut putere sa sustina investitia. „Daca am fi continuat cu gazele trebuia sa lasam de izbeliste scolile, spune primarul Ion Osolos. Am inceput lucrarea prin 1994 si speram sa o terminam. Noi avem noroc de venituri mai mari, ne salveaza impozitele platite de Casuneanu.”

Primarul din Casin, Ioan Gosav, crede ca toate aceste probleme au drept cauza principala interesele politice si disputele de pe scena politica. „Cind un Guvern incepe sa insaileze ceva, vine altul si strica ce s-a facut. Actualul Guvern plateste politele din trecut. si daca va continua disputele de pe scena politica va tulbura si mai mult apele.”

Prefectul Gabriel Berca pare strain de toate aceste probleme. Din dorinta de a-si apara Guvernul care l-a numit si confirmat in functie, acesta chiar sustine ca autoritatile centrale se implica serios in acest caz. „Nu e adevarat ca nu se dau bani. Guvernul a spus ca lucreaza pe infrastructura in care intra si gazele. 1 miliard de euro din bugetul Romaniei este alocat in 2006 pentru lucrari de infrastructura. Toti care au demarat proiecte de acest gen vor fi sprijiniti”, ne-a declarat Gabriel Berca.

Catalina CHIFU

Adauga un comentariu

*