Cum sa arzi patru milioane de euro

deseuri pesticide observator de bacauCele 95 de tone de deseuri din pesticide, care exista in judetul Bacau vor fi incinerate in Germania deoarece singurul incinerator din Romania nu mai poate fi utilizat.

Cu toate ca sunt interzise utilizarii, cele peste 95 de tone de deseuri din pesticide, colectate in patru depozite din Bacau, dau batai de cap comisarilor de mediu. Acestia au facut demersuri pentru obtinerea de fonduri in vederea incinerarii pesticidelor.

Proiectul „Colectarea si eliminarea deseurilor de pesticide” valoreaza 3,89 milioane de euro, 75% din bani provenind din fonduri PHARE, iar restul din bugetul national.

“Faptul ca pesticidele sunt depozitate in locuri special amenajate nu ne confera siguranta ca vor ramane intacte, a afirmat Titi Secara, comisar sef la Garda de Mediu Bacau.

Exista riscul ca unele persoane sa puna mana pe aceste pesticide si sa le comercializeze ca fiind bune, iar ele sunt expirate, sau se pot imprastia provocand o poluare a solului”.

Pentru a putea fi transportate in Germania, pesticidele vor fi colectate in depozitele infiintate la Giurgiu, Suceava si Arad. Aici, aproximativ 2.000 tone de deseuri vor fi reambalate si trimise spre incinerare.

Depozitele de pesticide se numara printre obiectivele recunoscute ca generatoare de impact si risc pentru mediu si sanatatea publica.

Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Fitosanitara Bacau si Directia Agricola au organizat in anul 2003 campanii de colectare a deseurilor din pesticide din intreg judetul. Acestea au fost stocate in depozitele Serviciului Public de Protectie a Plantelor de pe langa Consiliul Judetean.

Unul dintre depozite este pe strada Brandusei (cu 14 tone de pesticide) iar altul la Podu Turcului (32 de tone). Directia Fitosanitara detine si ea un depozit de pesticide la Sascut (cu 8 tone) iar un alt depozit se afla la Chimcomplex (41 de tone).

Evaluarea acestor depozite si stocarea lor in mod corespunzator, adica pe platforme betonate, reduce riscurile migrarii substantelor in sol si impactul asupra sanatatii populatiei. S-a recurs la metoda arderii pentru ca pesticidele sunt substante foarte periculoase.

„Este bine ca au fost colectate si ca vor fi distruse, cu atat mai mult cu cat nu se poate asigura paza acestora, a completat Titi Secara. Spun asta pentru ca cele patru depozite reprezinta un pericol si pentru copiii care ajung in acele zone fara a fi supravegheati de parinti”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*