Caldura seaca buzunarele onestenilor

onesti bacau observatorPentru mii de onesteni, plata caldurii din apartamente a devenit un chin, accentuat de la luna la luna, pana la iesirea din iarna. Pensionarii, somerii, persoanele fara venituri sau cu venituri mici, chiar si din randul salariatilor, nu reusesc sa achite integral contravaloarea facturilor pentru energia termica.

“Numai pentru caldura din luna decembrie trebuie sa platesc 1,75 milioane de lei – ni s-a plans un pensionar a carui apartament este incalzit de la o centrala de cartier.

Impreuna cu sotia, traiesc dintr-o singura pensie, de doua milioane si ceva; oricat ne-am stradui, nu avem cum sa platim tot, chiar daca beneficiem si de un ajutor pentru caldura. Pe langa incalzirea apartamentului, mai trebuie sa platim si apa calda, iar factura totala pentru energia termica din decembrie s-a ridicat la doua milioane, chiar si dupa ce s-a scazut ajutorul de care beneficiem.

Daca punem la socoteala si apa rece, gazul, gunoiul, telefonul si lumina, ar insemna sa nu ne mai ramana nici un ban pentru mancare. Dar tot trebuie sa platim ceva si la caldura, pentru ca s-ar aduna datorii prea mari”.

Desi onestenii se plang ca nu au cu ce sa plateasca energia termica, datoriile acumulate pana acum nu sunt prea mari.

“Platile s-au facut cam in proportie de 90 % – ne-a confirmat si Marcel Iordache, administratorul unic al SC Termon SRL, unicul producator si furnizor de energie termica la Onesti.

Nu sunt intarzieri foarte mari la plata, dar noi am apelat totusi si la o masura de constrangere: am trimis circa 400 de somatii pentru rau-platnici. Intrucat sunt facute prin intermediul instantei de judecata, somatiile au titlu executoriu.

Pana acum nu am executat pe nimeni, dar ii sfatuim pe consumatori sa-si achite datoriile, pentru a nu se ajunge in faza de executare silita”.

Constienti de aceste riscuri, multi onesteni au solicitat amanarea efectuarii platilor. Pentru ca factura la incalzire face cat toate celelalte utilitati luate la un loc, multi onesteni prefera sa plateasca si in celelalte anotimpuri, pentru caldura furnizata in timpul iernii.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*