Judecatoriile au uitat sa distruga stampilele de la alegeri

observator bacau votDesi legea impune ca stampilele cu inscriptia VOTAT si buletinele de vot sa fie distruse in maximum trei luni de la alegeri, judecatoriile din judetul Bacau au uitat sa o faca. Desi prefectul se declara revoltat de situatie, conform legii, distrugerea trebuia facuta in prezenta reprezentatului Prefecturii.

Stampilele si buletinele de vot, unele chiar de la alegerile din 2000, au fost descoperite in urma unui control comandat de Prefctura Bacau.

„Am constatat astfel ca la majoritatea judecatoriilor nu s-a respectat legea si ca aceste materiale nu au fost distruse. La unele erau buletine de vot si stampile de la alegerile din 2000”, declara prefectul Gabriel Berca.

Probleme de acest gen au fost gasite la judecatoriile din Moinesti, Buhusi, Podu Turcului.

La Bacau nu erau distruse buletinele de vot si stampilele din timpul alegerilor partiale din 2004.

Singura judecatorie care a respectat prevederile legale este cea din Onesti.

„Aceste documente de la alegeri trebuiau distruse in trei luni, dar nu s-a intamplat asa. I-am instiintat ca trebuie sa intre in legalitate si in perioada imediat urmatoare vor fi distruse toate materialele”, a mai spus Gabriel Berca.

Desi prefectul de Bacau sustine ca a descoperit abia acum aceste nereguli, potrivit legii, distrugerea materialelor de la alegeri se face in prezenta reprezentantilor judecatoriilor, politiei si Prefecturii, asa ca e greu de crezut ca prefectul Gabriel Berca nu a stiut ca materialele nu au fost distruse pana acum.

„Initiativa trebuia sa le apartina celor de la judecatorii. Ei aveau obligatia sa se ocupe de intreaga procedura si sa ne anunte, dar au tratat aceasta problema cu indiferenta. Eu doar m-am sesizat dupa cele petrecute la Cluj”, mai precizeaza prefectul Gabriel Berca.

Adauga un comentariu

*