Datorii de 20 de miliarde de lei la Ape

termon onestiDirectia Apelor Siret are de incasat aproape 20 miliarde de lei de la societatile care beneficiaza de serviciile ei. Pentru a recupera o parte din bani, institutia a dat in judecata 18 firme. Cea mai mare debitoare este societatea Termon Onesti, care are de achitat peste 3 miliarde de lei. Aceasta este urmata de Apa Serv cu 2,2 miliarde de lei.

Datoriile pe care le au marii consumatori de apa, catre Directia Apelor Siret, depasesc sute de milioane de lei. Ba mai mult, unele dintre ele se ridica la ordinul miliardelor de lei, debitele fiind cuprinse intre 300 de milioane de lei si peste trei miliarde de lei. Cea mai mare datorie este inregistrata in prezent de societatea Termon Onesti (foto) care are de achitat peste 3 miliarde de lei vechi.

Restanta provine atat din facturile curente, cat si din facturile lunilor precedente. O alta societatea cu un debit considerabil este SC Apa Serv SA care are de platit circa 2,2 miliarde de lei. De asemenea, societatile SC Comunal Service SA si SC Atlas Bacau au au de achitat 1,4 respectiv 1,2 miliarde de lei.

“Celelalte societati cum ar fi SC Sofert SA, RAGC, Termoelectrica Borzesti, SC Rombet SA sau SC Prest Serv Moinesti au datorii cuprinse intre 100 si 900 de milioane de lei vechi, a afirmat Ioan Maftei, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau. Este foarte greu de incasat banii de la aceste firme pentru ca multe dintre ele nu au fondurile necesare sa le achite. Chiar daca au avut termen aproape 60 de zile ca sa isi achite restantele, majoritatea au tot amanat”.

Motiv pentru care 18 societati au fost actionate in instanta.

“Recuperarea banilor pune un mare semn de intrebare, cu atat mai mult cu cat debitele pe care le au marii consumatori catre Directia Apelor sunt foarte mari, a afirmat Georgiana Draghinda, purtator de cuvant la Directia Apelor. Chiar daca i-am actionat in judecata, sansele de recuperare a banilor sunt foarte mici”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*