Valul de frig face victime

Mai multe persoane au murit din cauza frigului, in intreaga tara, iar meteorologii avertizeaza ca temperaturile vor continua sa scada pana la -30 de grade Celsius. La Bacau, sapte persoane au fost spitalizate cu diverse afectiuni provocate de temperaturile scazute, dupa ce in judet, alte trei persoane au murit inghetate, in ultimele saptamani.

Un barbat in varsta de 51 de ani a fost gasit inghetat pe marginea unui drum din localitatea tifesti, judetul Vrancea, iar altul, de 41 de ani, a murit din cauza degeraturilor, in scara unui bloc din municipiul Constanta.

La Bacau, sapte persoane au fost spitalizate cu diverse afectiuni provocate de temperaturile scazute, dupa ce in judet, alte trei persoane au murit inghetate, in ultimele saptamani.

Circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate, in conditii de iarna, in Alba, Satu Mare, Iasi, Maramures, Caras-Severin, Bistrita Nasaud, judet in care stratul de zapada depaseste o jumatate de metru.

In judetul Botosani, situat in extremitatea magistralei de gaz metan pentru nordul Moldovei, presiunea in conducte a scazut, la jumatate din cat ar fi necesar, unii dintre consumatorii casnici neputandu-si utiliza aparatele electrocasnice.

SN Transgaz a intreprins, prin Dispeceratul National de Gaze (DNG), masuri care sa asigure alimentarea cu gaze naturale cu prioritate a consumatorilor casnici, astfel incat populatia sa nu fie afectata de temperaturile din aceasta perioada. DNG a luat masuri menite sa asigure livrarea de gaze la presiuni normale, masuri care constau in cresterea productiei interne si a extrasului din inmagazinari la potential maxim.

Presiunea gazelor de import la punctul Mediesul Aurit este la valori normale, inregistrate si pe timp de vara. La punctul Isaccea presiunea este mai redusa cu noua la suta, din cauza consumului mare in amonte, in Ucraina si Federatia Rusa, temperaturile din aceste tari fiind extrem de reduse. Au fost reduse livrarile la niveluri minime catre combinatele chimice: Azomures Targu Mures, Amonil Slobozia, Viromet Victoria, Donau Chem Turnu Magurele, Sofert Bacau, Dolj Chim Craiova, astfel incat acestea sa-si mentina instalatiile in conditii de siguranta. Reluarea livrarilor catre combinatele chimice se va face atunci cand conditiile meteorologice revin la normal.

Incepand din noaptea de 22 spre 23 ianuarie vremea se raceste accentuat in toata tara, diminetile vor fi geroase, temperaturile minime urmand sa fie cuprinse intre -20 si -10 grade Celsius. Valori si mai coborate, pana spre -25 de grade, sunt prognozate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) in nordul Moldovei, in zonele depresionare si in dealurile subcarpatice, iar din cauza vantului, in Dobrogea, Baragan si Moldova, temperaturile vor scadea la -31 de grade.

ANM a transmis atentionarea meteo catre Guvern, Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala a imbunatatirilor Funciare, Regia Nationala a Padurilor, Hidroelectrica SA precum si catre toate prefecturile.

Adauga un comentariu

*