Problemele Bacaului – ingropate in comitete si comitii

angela bogeaIn subordinea Prefecturii si a Consiliului Judetean Bacau functioneaza zeci de comisii. Mai bine spus au luat fiinta, ca de functionat… Nici macar presedintii lor nu au habar cu ce se mananca, ce rol au si mai ales care sunt rezultatele activitatii din comisii.

„Sper sa nu infiintam si o comisie pentru arbustii desfrunziti!”

Comisii de Dialog Social, de Dialog Civic, pentru pensionari, Antidrog, Antisaracie, de egalitate a sanselor, pentru persoanele cu handicap, pentru cele defavorizate, pentru rromi etc. Se spune ca atunci cand vrei sa ingropi o problema, infiintezi o comisie. Subprefectul Neculai Olaru a incercat sa contrazica aceasta sintagma.

Nu prea a reusit. Mai ales atunci cand si-a dat seama ca nu prea e la curent cu numarul comisiilor infiintate si cu rolul acestora. O mare enigma pentru multi. Am luat ca exemplu doua comisii care, cel putin de cand s-a schimbat puterea in judetul nostru, au intrat pur si simplu in hibernare. Antidrog si Antisaracie.

Prima obisnuia sa se intruneasca in sedinte cel putin o data la doua luni. intruniri in care mai marii din institutiile publice ne vorbeau despre cat de roz e situatia in Bacau si in care cei de la Asociatia Betania incercau sa atraga atentia asupra cazurilor din ce in ce mai multe de consum de droguri. Semnal de alarma inutil atat timp cat sefii de directii tineau mortis sa intocmeasca rapoarte ca pe vremea raposatului.

Asa ca, lucrurile ramaneau neschimbate, functionarii mai bifau o actiune iar activitatea de prevenire a consumului de droguri continua in acelasi stil – expozitii prin scoli, concursuri de tot felul, caravane si campanii publicitare. Probabil pentru ca a inteles inutilitatea acestor actiuni, Comisia Antidrog si-a redus simtitor activitatea. Nici macar raportul de activitate pe anul trecut nu s-a obosit sa il mai prezinte. in caz ca s-a facut un asemenea raport si in caz ca a existat activitate.

Catalina CHIFU

Prefectul Berca:

„Nici nu stiu cate comisii conduc”

Prefectul judetului, Gabriel Berca, presedintele Comisiei Antidrog, nu stie nimic despre acest organism. „La cate comisii sunt… Sper sa nu infiintam si una pentru arbustii desfrunziti! E problema lor ce actiuni fac. Nu mi se pare normal sa particip la tot felul de comisii. De cele mai multe ori subprefectul a fost prezent.

Merg doar cand discutam probleme importante. Nici nu stiu cate comisii conduc. Cred ca peste 10. La cea Antisaracie am participat o data anul trecut. Sunt comisii care nu-si au rostul. Le infiintam ca sa ne aflam in treaba”, recunoaste senin prefectul.

Subprefectul Olaru:

„Chiar nu stiam ca exista Comisii Antidrog si Antisaracie”

Subprefectul Neculai Olaru, initial un sustinator inversunat al comisiilor, a sfarsit prin a admite faptul ca multe dintre organismele infiintate nu-si au rostul. „Nu am nici o legatura cu ele si nici nu am informatii, spune Olaru.

Chiar nu stiam ca exista Comisii Antidrog si Antisaracie. Eu am cerut informatii de la Politie despre prostitutie si droguri. Acum chiar vreau sa ma documentez, sa vad pe ce suport legislativ s-au format. Mai ales ca nu am participat la sedintele lor. Vreau sa vad daca au activitate si de ce nu au iesit la suprafata pana acum. Eu conduc o singura comisie, cea pentru persoane varstnice.

Am mers la o singura intalnire si, intr-adevar, nici aceasta nu a prezentat un raport de activitate.” Apropo, ca tot vorbim de persoane virstnice. Care o fi oare cea mai mica pensie din judet?! „Nu stiu care e cea mai mica. stiu ca sunt pensii foarte mici, si sub 100.000 de lei”, am aflat de la Neculai Olaru, presedintele comisiei pentru varstnici. in ceea ce priveste Comisia Antisaracie…

„Nu am auzit de ea. si incep sa ma contrazic. Ajung si eu la concluzia ca cel putin in cazul acesteia, infiintam comisii ca sa ingropam o problema”, spune amuzat Olaru.

Vicepresedintele CJ, Angela Bogea:

„Habar n-am din ce comisii fac parte. Zau daca stiu”

De la vicepresedintele Consiliului Judetean, Angela Bogea (foto), aflam ca la nivelul judetului s-a infiintat si un Comitet al Bazinului Siret care analizeaza si elaboreaza strategii si politici pentru reducerea poluarii apelor.

„Dezbaterilor din diferite comisii ar trebui sa aiba ca finalitate imbunatatirea actelor normative. in general insa, propunerile din teritoriu se duc spre Guvern iar acolo nu stiu in ce masura se iau in calcul. La Comisia Antidrog sunt doi copchilasi pe la Apararea Civila, nici sediu nu au. Le-ar mai trebui o camera. Naiba stie cu ce se ocupa.

Ei zic ca se ocupa cu educatia tinerilor sa nu mai manince pastile. Nu cred ca fac parte, ca nu am fost niciodata la sedinte. La Antisaracie cred ca sunt membru. Dar crezi ca stiu mai multe?! Habar n-am din ce comisii fac parte. Zau daca stiu.

Sunt presedinte la una, dar nu stiu cum se numeste. stii tu, atunci cand mai multe persoane se ocupa de o problema, problema ramane nerezolvata. Aceste comisii suplinesc neimplicarea societatii civile in rezolvarea unei situatii. Nu stiu daca inafara exista atitea comisii. O problema se poate rezolva si fara comisii”, spune Bogea.

Adauga un comentariu

*