CAROM Onesti – moartea unui combinat

carom onestiSingurul combinat de cauciuc sintetic din Romania, Carom SA Onesti, va disparea din peisajul economic romanesc. Procedura de intrare in faliment a fost deja declansata, iar lichidatorul societatii va incerca sa valorifice activele combinatului, pentru a recupera cat mai mult din imensa datorie acumulata de Carom de-a lungul timpului.

In acest moment, se cauta solutii pentru a salva situatia celor peste 1.500 de angajati ai societatii. Pentru a preveni un dezastru social, a fost luata in discutie posibilitatea ca instalatiile de productie ale Carom sa fie inchiriate societatii UTON SA Onesti, impreuna cu forta de munca aferenta. La aceasta idee s-a ajuns ca urmare a faptului ca multe dintre instalatiile combinatului, in special cele pentru producerea carburantilor, sunt eficiente si profitabile, iar angajatii si-ar putea asigura salariile din exploatarea acestora. Teoretic, problema sociala pare simplu de rezolvat. Insa punerea in practica a acestei solutii s-a dovedit mult mai complicata decat se anticipase.

Chiar daca lichidatorul combinatului, SC Finconta SRL Bucuresti, a fost de acord cu aceasta solutie, mai este necesara si aprobarea judecatorului sindic. ~nsa aceasta aprobare depinde de acceptul creditorilor, dintre care cel mai important este statul roman, reprezentat prin intermediul Ministerului Finantelor Publice. Cum acest organism se afla in subordinea Guvernului, condus de oameni politici, decizia va fi una politica. Pana acum, Ministerul Finantelor Publice nu si-a dat acordul in privinta inchirierii instalatiilor de la Carom, fapt care a starnit ingrijorare in randurile salariatilor, care risca sa ramana pe drumuri.

CAROM moare la 43 de ani

Dincolo de problema imediata, arzatoare, a salvarii celor 1.500 de angajati, ramane si chestiunea la fel de grava a disparitiei uneia dintre cele mai importante unitati economice din Romania. De fapt, Carom este singurul combinat de cauciuc sintetic nu numai din Romania, ci si din sud-estul Europei. Primul balot de cauciuc, produs in urma cu aproape 43 de ani, la 16 mai 1963, a fost privit ca un adevarat miracol.

Tensiune maxima in randul salariatilor

Daca pentru societatea Carom nu se mai poate face nimic, pentru cei peste 1.500 de angajati s-a gasit o solutie salvatoare: transferul lor la UTON, impreuna cu instalatiile de la Carom. “~nchirierea instalatiilor este singura sansa pentru acesti oameni – ne-a declarat Vasilica Udrea, liderul sindicatului de la Carom. Noi speram ca aceste contracte de inchiriere sa fie semnate cat mai repede”. Numai ca actionarul majoritar la UTON este chiar Carom, fapt ce complica situatia. Iar Ministerul Finantelor Publice nu si-a dat acordul pana acum, motiv pentru care a crescut tensiunea in randul salariatilor de la Carom, care sunt pe punctul de a declansa noi proteste spontane, greu de controlat.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*