Bacaul ramane locomotiva economica a Moldovei

Cifrele statistice pe primele 11 luni ale anului trecut demonstreaza ca economia judetului Bacau este, in continuare, cea mai puternica din Moldova. Totusi, crestera economica a Bacaului se datoreaza in principal societatii RAFO Onesti.

O mai veche disputa intre judetele Bacau si Iasi cu privire la dezvoltarea econoimica a fost transata. Autoritati si oameni de afaceri bacauani s-au adunat sambata la Prefectura Bacau, la invitatia presei, pentru a aborda aceasta problema.

Indicele productiei industriale a crescut in primele 11 luni ale anului trecut cu 1,5 la suta in judetul Bacau, in timp ce, in judetul Iasi acesta a scazut cu 13,8 procente, fata de o medie pe tara de +0,5 la suta.

Conform celor declarate de Eugenia Harja, directorul Directiei de Statistica Bacau, cresterea se datoreaza in principal industriei prelucratoare (crestere cu 15 la suta) unde trendul este dat de RAFO Onesti. Castigul salarial mediu brut a fost de 967 RON in judetul Bacau, si, respectiv, de 895 RON in judetul Iasi, fata de o medie pe tara de 1017 RON.

Bacaul are mai mult de jumatate din forta de munca in industrie (52 la suta) in timp ce Iasul este orientat pe servicii (56,9 la suta din forta de munca). Iasiul ocupa locul 1 la somaj pe Regiunea Nord Est (cu 21.085 someri) in timp ce Bacaul – locul 4 (cu 14461 someri la finele lui noiembrie).

In acelasi timp, insa, Bacaul are cu 3000 de pensionari mai mult in ciuda faptului ca are o populatie mai mica decat judetul Iasi. Pensia medie e cu 2 RON mai mare in Bacau (270) fata de Iasi (268). Bacaul are 1086 de pensionari la 1000 de salariati in timp ce Iasiul numai 862.

Bacaul exporta marfuri a caror valoare depaseste de 2,5 ori valoarea exporturilor firmelor din judetul Iasi, insa aproape jumatate din exporturi sunt datorate RAFO Onesti.In acelasi timp, importurile bacauane depasesc de 3,3 ori importurile iesene.

Prefectul de Bacau, Gabriel Berca a declarat ca va face tot posibilul ca RAFO sa produca in continuare, mai ales ca, in urma schimbarii legislatiei, societatea va deveni cel mai mare contribuabil la bugetul judetului Bacau.

In acelasi timp, deputatul Viorel Hrebenciuc a propus ca politicienii sa lase deoparte disputele si sa se alieze pentru binele judetului, mai ales ca, anul viitor, pe vremea asta, Romania va fi in UE.

Adauga un comentariu

*