Romica Minciunica

romica minciunicaPrin mediile politice bacauane primarului Romeo Stavarache i se spune, mai nou, Romica-Minciunica. Porecla capatata de edilul bacauan se refera la tendinta acestuia in discursuri sau in discutiile cu persoanele importante de a-si atribui merite care nu-i apartin.

Intr-un bilant al anului trecut, primarul Romeo Stavarache si-a lasat auditoriul cu gura cascata in momentul in care a inceput sa enumere realizarile mandatului sau. nu a fost un lucru nou, ceea ce a surprins a fost faptul ca, fara nici o jena, si-a atribuit cele mai importante realizari ale predecesorului sau, Dumitru Sechelariu. De la castigarea celor aproape 40 de milioane de euro pentru aductiunea de apa a Bacaului, pana la viitoarea sosea de centura a municipiului, obiective care au fost castigate de Bacau pe vremea lui Sechelariu.

Realizarile municipalitatii pot fi grupate pe trei categorii: initiative demarate de actuala administratie, initiative duse la indeplinire de actuala echipa pentru ca a fost obligata prin efectul legii si initiative finalizate de actualii edili dupa ce fusesera demarate de fosta echipa de conducere. Numai ca, in toate discursurile sale, primarul Stavarache sustine ca sunt realizarile sale. Sa le luam pe rand.

O initiativa de care actuala administratie a tinut cu dintii o reprezinta viitorul spital municipal. Chiar daca si administratia Sechelariu a incercat sa realizeze un spital in zona Gheraiesti, cu finantare austriaca, primarul Stavarache a obtinut fonduri pentru demararea acestui proiect langa Spitalul Judetean. Ce n-a reusit sa mai faca fosta administratie – asfaltarea aleilor dintre blocuri, a realizat actuala echipa de conducere prin demararea unui proiect ambitios in acest sens.
La fel si cu proiectul pentru viitoarea Piata de gross sau in ceea ce priveste modernizarea unitatilor de invatamant. Mai trebuie amintita problema Podului de la Serbanesti, care isi cauta o rezolvare financiara.

Pana aici toate sunt clare. E meritul actualei echipe de conducere a Primariei ca s-a implicat in derularea acestor priecte. Numai ca administratia Stavarache isi aroga si merite care nu-i apartin. Pentru ca in unele cazuri, nu a facut decat sa aplice local un act normativ emis de Guvern. Si este cazul micsorarii taxelor si impozitelor locale cu pana 40 la suta in 2005, care a fost aprobata prin hotarare de Consiliu local deoarece noul Cod fiscal prevedea expres acest lucru. initiativa nu-i apartine, deci, primarului Stavarache, ci Guvernului.

Si ajungem la cea de a treia categorie, a proiectelor care doar au fost finalizate de actualii edili. Dar pentru care, actuala administratie isi asuma integral meritele. Si aici intra aductiunea de apa a Bacaului, initiata de administratia Sechelariu, care a castigat cu acest proiect un grant de 39 de milioane de euro.

Viitoarea sosea de centura a Bacaului face parte dintr-un proiect initiat de Sergiu Sechelariu. Locuintele construite din fondurile ANL sau ale Primariei Bacau au fost incepute de administratia Sechelariu. La fel si contorizarea scarilor de bloc, proiect care a fost inceput tot de fosta administratie. Lucru valabil si pentru abonamentele gratuite pe transportul public pentru pensionari.

„Singurul merit al primarului Stavarache este ca a continuat aceste proiecte” – spune Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, fost viceprimar al municipiului sub administratia Sechelariu. Sa spuna un singur bloc ANL la care i-a pus fundatia. Ca sa nu mai vorbin de aductiunea de apa, proiect care era aproape finalizat cand a preluat functia. Nici viitoarea groapa de gunoi nu-i apartine ca proiect pentru ca in proportie de 20-25 la suta a fost realizat pe vremea administratiei Sechelariu”.

Razvan BIBIRE

Adauga un comentariu

*