Politisti agresati de infractori

Numarul cazurilor de ultraj asupra persoanelor publice, si mai ales asupra politistilor, creste de la an la an. Numai in 2005 au fost sesizate la Inspectoratul Judetean al Politiei Bacau 19 cazuri de ultraj, cinci dintre ele fiind asupra politistilor. Pana acum doar 9 dintre ele au fost solutionate, restul fiind in curs de cercetare.

Revoltati ca au fost amendati sau ca au primit un simplu avertisment, cei care au incalcat legea adopta un comportament violent asupra politistilor. Multi sustin ca “au spate” si isi permit sa incalce legea, deci nu concep sa fie sanctionati atunci cand sunt prinsi pe picior gresit. Primul impuls intr-o astfel de situatie il reprezinta intimidarea politistului. “Tu stii cine sunt eu si ce functie are tata?”, „Vrei sa ramai fara loc de munca?” sau “Ai grija ca nu stii cu cine te pui ca…”, sunt textele folosite cel mai des.

Un agent sef de la Sectia 2 Politie Bacau a fost acrosat cu masina in timp dirija traficul rutier pe strada Prelungirea Bradului. Dupa ce l-a izbit cu masina, Vasile C., conducatorul autoturismului a inceput sa injure si sa il loveasca pe politist. Barbatul a fost retinut de Politie, i s-a intocmit dosar penal pentru ultraj si este in prezent cercetat in instanta. Un alt caz de ultraj a fost sesizat de un agent de politie din Damienesti, care a fost batut crunt de un localnic.

Nemultumit ca a primit o sanctiune de 500.000 de lei pentru tulburarea ordinii publice, Sorin C. in varsta de 36 de ani, a intrat in sectia de politie unde a inceput sa il bata cu salbaticie pe agentul care l-a amendat. Dupa ce i-a aplicat mai multe lovituri cu picioarele, barbatul a luat un scaun si l-a lovit in cap pe politist care a avut nevoie de mai multe zile de spitalizare iar agresorul s-a ales cu dosar penal.

Scandal in parc

Si aplanarea conflictelor intre grupuri se lasa de multe ori cu victime. in timp ce incerca sa stinga un conflict izbucnit in Parcul Cancicov intre doua grupuri de tineri, un agent de politie a fost agresat de unul dintre ei. Daniel P., de 28 de ani, si-a varsat nervii pe agentul de politie pentru ca a intervenit in scandalul dintre grupuri. in urma conflictului, agentul a suferit multiple traumatisme. in urma cercetarilor, instantele judecatoresti au dispus arestarea agresorului pentru 20 de zile. Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Bacau se arata ingrijorata de gravitatea cazurilor de ultraj asupra politistilor. Cu atat mai mult cu cat nici macar jumatate din cazurile sesizate nu au fost solutionate, autorul faptei fiind necunoscut.

Politistii nu reusesc sa-i identifice pe agresori

“Cele 10 dosare de ultraj asupra persoanelor publice nu au putut fi solutionate din mai multe motive, a afirmat Ciprian Bogea, purtator de cuvant la Inspectoratul de Politie Bacau. in primul rand autorii nu au fost inca identificati iar cercul de suspecti este destul de mare, fapt care necesita cercetari de lunga durata. Mai mult, datele existente in dosarele inregistrate la noi trebuiesc verificate, dupa care demaram o ancheta. Rezolvarea unui astfel de caz poate dura de la cateva zile pana la cativa ani”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*