Bacaul are 350 de someri cronici

Rata somajului in Bacau a cunoscut o scadere considerabila in ultimii trei ani. In prezent, acest indicator a ajuns la 5,73 la suta, fata de 8,14 cat era in anul 2002. Lucru ce reflecta si o scadere a numarului de someri de la peste 22.400 la circa 14.400, de trei ani incoace. Cu toate acestea, judetul Bacau se confrunta cu ceea ce specialistii numesc „somajul cronic”.

Rata somajului inregistrata la nivelul judetului Bacau este acum, la sfarsit de an, de 5,73 la suta. In evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) firgureaza 14.461 de someri. Dintre acestia, mai putin de jumatate, respectiv 5.436, primesc si indemnizatie de somaj, restul fiind pusi in situatia de a se descurca pe cont propriu intrucat perioada de acordare a acestui drept s-a incheiat pentru ei.

„Cu toate acestea, daca analizam indicatorul rata somajului in ultimii ani observam o scadere procentuala considerabila, fapt care a dus si la scaderea numarului de someri, a declarat Octavian Ticau, sef birou programe de ocupare in cadrul AJOFM Bacau. De exemplu, in luna decembrie a anului 2002 rata somajului era de 8,87 la suta, iar in prezent, la nivelul aceleasi perioade, indicatorul a ajuns la circa 5,80 la suta.

Acest lucru reflecta o crestere economica in termeni reali la nivelul judetului care a dus si la o angajare mult mai buna a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. La acestea s-au adaugat si masurile active ale Agentiei. Numai in acest an am reusit sa plasam pe piata muncii peste 1.600 de someri prin programul de ocupare temporara, circa 1.000, prin subventionarea locurilor de munca la angajarea absolvetilor si persoanelor peste 45 de ani si alti peste 500 de someri, prin calificarile gratuite organizate la Centru de Formare”.

Disponibilizari masive si somaj mai ales pe timpul iernii

Cresterea ratei somajului si a numarului de someri inregistreaza cote alarmante mai ales pe perioada sezonului rece. In aceasta iarna, angajatorii, in special cei din domeniul constructiilor, au anuntat disponibilizari masive iar circa 2.000 de bacauani au fost trecuti, ca o solutie de mijloc, in somaj temporar.

Mai grav este ca, indiferent de salariu, aceste persoane nu primesc decat indemnizatia de somaj de numai 2.325.000 de lei. In rest, ei se vor putea bucura doar de informatile, serviciile de ocupare si formare profesionala, oferite de AJOFM. „Inca de la inceputul lunii decembrie am primit de la firme notificari privind disponibilizarile temporare de munca pe perioada iernii, a mai precizat Octavian Ticau.

Sunt practici obisnuite ale societatilor cu profil de activitate in constructii, care sunt cunoscute de angajati in momentul incheierii contractului colectiv de munca”. La aceasta situatie se mai adauga si lichidarile judiciare ale unor constructori. Sunt destule firme care, din cauza datoriilor foarte mari au fost sau sunt in curs de desfiintare.

Somaj cronic la Bacau

344 de bacauani sunt in evidentele AJOFM de mai bine de jumatate de an. 147 dintre acestia au varsta pana in 25 de ani, iar restul sunt persoane de 40-50 de ani, someri de lunga durata. Majoritatea lor sunt necalificati, cu un nivel scazut de educatie, provin din mediul rural si au probleme mari de integrare pe piata locala a muncii.

“Este vorba de asa-numitii «someri cronici», a explicat Octavian Ticau. Pentru prevenirea deprofesonalizarii lor incercam sa-i cuprindem in masurile noastre active pentru plasarea pe un loc de munca.

De cele mai multe ori, s-a apelat chiar la informarea lor telefonica sau prin corespondenta cu privire la facilitatile oferite de lege pentru a-si gasi cat mai repede un job si, in acest fel, de a preveni somajul de lunga durata”.

Somerii cronici au prioritate la serviciile de mediere si plasare pe piata muncii. Agentia le ofera gratuit informatii si consiliere cu privire la masurile active care urmaresc combaterea somajului: informare privind locurile de munca vacante, evolutia locala a pietei muncii, conditiile de angajare, cursurile de calificare/recalificare pe care le deruleaza, consiliere profesionala, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente.

Cu toate acestea, in acest an, AJOFM Bacau a reusit angajarea doar a 60 de tineri si 87 de adulti care se aflau in somaj inca din vara anului trecut.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*