Fara bani, fara job, dar cu sifilis

In judetul Bacau bolile venerice sunt lasate la voia intamplarii. Evidentele Directiei de Sanatate Publica arata ca numarul afectiunilor cu transmitere sexuala s-a triplat. Si asta pentru ca doar persoanele asigurate beneficiaza de tratament gratuit.
Numai in acest an in sectia de profil a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau au fost internate peste 200 de persoane care sufereau de boli venerice (sifilis, gonoree, infectia cu chlamydia), iar alte sute de persoane au necesitat tratament ambulator.

Majoritatea pacientilor sunt tineri, atat din mediul urban, cat si din cel rural. Alte cazuri ajung pe mana medicilor din Maternitate. Lipsa controlului medical si nerespectarea tratamentului fac victime tot mai multe si printre nou-nascuti.

Jumatate din cazuri sunt diagnosticate in alte circumstante decat la cererea pacientului. In ciuda tratamentului foarte eficient, cazurile de sifilis nu au disparut. Ba din contra, din cauza neprezentarii la un control medical imediat ce apar simptomele specifice, ele par a se inmulti in ultima vreme.

Statisticile sunt ingrijoratoare, insa nu trebuie exclus faptul ca pe langa acestea exista si pacientul nediagnosticat inca.

Paciente „infectate” si la Maternitate

In ultimele evidente ale medicilor de specialitate apar circa 130 bolnavi de sifilis, 11 copii nascuti cu aceasta infectie si 20 bolnavi de gonoree. In realitate, numarul acestora este mult mai mare.

„Incidenta bolilor cu transmisie sexuala a crescut ingrijorator de mult, ne-a declarat si dr. Vladimir Corneleac, medic specialist in obstetrica-ginecologie. Internam cel putin patru paciente insarcinate pe saptamana infectate cu sifilis care, in proportie de 60-70 la suta duc si la infectarea fatului.

Chlamydia pe de alta parte, a devenit o infectie «la moda», dupa 1989, iar pacientele diagnosticate cu aceasta boala de cele mai multe ori sufera de avort spontan in trimestrul I sau II de sarcina”.

Si bebelusii sunt pusi in pericol, mai spune medicul. Numarul copiilor nascuti cu aceste groaznice boli a crescut ingrijorator, chiar daca un obiectiv de activitate al Directiei de Sanatate Publica urmareste supravegherea lor.

Medicamente gratuite doar pentru cei care cotizeaza

Cu toate acestea, de mai multa vreme, medicii specialisti se confrunta cu o situatie neobisnuita si cu urmari grave: bolnavii cu boli transmisibile sexual, care nu sunt beneficiari ai asigurarilor sociale de sanatate, nu mai primesc medicamente gratuite. Specialistii considera ca acest fapt are grave repercusiuni, intrucat scad sansele acestora de vindecare si implicit creste riscul raspandirii bolilor.

Numai persoanele care beneficiaza de asigurarea de sanatate primesc in continuare tratament cu medicamente gratuite si compensate. Pe noua lista de medicamente al caror cost este suportat integral de bugetul asigurarilor de sanatate sunt incluse opt medicamente in sectiunea A, prima alegere la prescriere, si sapte in sectiunea B, cea cu restrictii la prescriere.

“Legea e foarte clara, ne-a declarat dr. Maria Tioc, presdintele director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau. Beneficiaza de tratament compensat numai pacientii asigurati. Neasiguratii trebuie sa plateasca”.

Concluzia: bolile venerice sunt lasate la voia intamplarii

Daca sunt urgente, beneficiaza de servicii medicale toti bolnavii, dar numai pe o perioada de 3-5-10 zile, dupa aceea tratamentul este prescris in ambulatoriu. Cum printre bolnavi sunt persoane cu posibilitati materiale modeste, ingradirea accesului la medicatie gratuita creste riscul raspandirii bolilor.

Diagnosticat tardiv si netratat la timp, sifilisul la femeia gravida poate duce la malformatia fatului si la retardul mintal. Gonoreea nevindecata duce la sterilitatea ambilor parteneri, iar infectia cu chlamydia la infertilitatea femeii. Sifilisul tardiv, diagnosticat dupa 5-20 de ani de evolutie, duce la paralizii, afectiuni ale inimii, sistemului osos si circular, iar in unele cazuri chiar la deces.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*