Studenti evacuati din camin pentru a face loc profesorilor

160 de studente ale Universitatii Bacau au fost evacuate fara preaviz din camin pentru a face loc unor profesori invitati la Simpozionul National de Energetica. Cand s-au intors in camere, studentele au gasit dezastru: chiloti murdari uitati pe paturi, sosete puturoase si oalele de mancare ” stropite” cu urina.

De ani buni, studentii sunt evacuati din camerele de camin pentru a face loc profesorilor din alte judete care isi dau intilnire la Bacau pentru schimburi de experienta, simpozioane, seminarii si alte asemenea evenimente.

Se intampla de doua-trei ori pe semestru iar ordinele venite de la conducerea Universitatii nu se comenteaza. Nu e vorba de week-end-uri, ci chiar de 3-4-5 zile uneori, in timpul saptaminii. Adica in zilele cand mare parte din studenti muncesc pentru a-si putea castiga existenta si pentru a reusi sa plateasca chiria.

Prin urmare, o evacuare in timpul saptamanii e tot ce-i mai lipsea unui student. Mai ales daca mai sta si la mama naibii, intrun judet indepartat.

Evacuare fortata

In perioada 16 – 21 noiembrie, peste 160 de studenti bacauani au fost evacuati din camin. Mai exact studente, pentru ca profesorii nu vor sa fie cazati oriunde. in caminul de fete, camerele sunt curate, prevazute cu baie, spre deosebire de cele ale baietilor care nu sunt pe gustul cadrelor didactice universitare.

„Ne-au scos din camere fara nici o instiintare, ce sa mai spunem ca nu ne-a intrebat nimeni de sanatate, spune revoltata Alina T., o studenta de la Universitatea Bacau. A fost un simpozion pe profil de energetica. Au venit de prin Bucuresti, Iasi, Neamt si Suceava. Dupa ce ca nu vor sa stea la hotel cum ar fi normal, mai fac si mofturi. Ei nu vor sa stea cate patru sau macar cate doi in camera. Vor sa stea singuri, mai ales cei in varsta”.

Decizie abuziva

Studentele considera ca decizia Universitatii de a caza profesorii in camerele de camin este una abuziva, cu atat mai mult cu cat chiria este platita integral de caministi.

„Nici macar nu eram in Bacau cand au pus afis sa eliberam camerele. si nici nu aveam cu ce sa ajung la Bacau. Eu stau foarte departe si mi-a fost extrem de greu sa vin aici, sa-mi fac bagajul si apoi sa plec inapoi acasa. Noua cine ne plateste transportul? stiu sa ne faca panarama daca nu plecam din camere! Atit! Noroc ca nu lucrez, altfel nu stiu ce as fi facut. Chiar nu inteleg. Profesorii primesc diurne, li se deconteaza cazarea. De ce nu stau la hotel? Noua nici macar nu ni se scade din chirie. Unde ajung banii dati de Universitati pentru cazare?”, se intreaba Corina L.

Raspunsul vine tot de la studente. „Cred ca banii intra in buzunarul profesorilor. De-aia nu ne baga nimeni in seama. Nu putem cere explicatii si mereu ni s-a atras atentia sa nu comentam. E ceva la mijloc! in decembrie vom mai fi evacuate de doua ori. Nu stiu ce vom face. Sunt persoane de pe la Chisinau care nu au bani sa se plimbe asa dupa cum le tuna profesorilor”, spune Gabi A.

„Sosete si chiloti murdari intinsi pe podea si pe pat”

De parca nu ar fi de ajuns ca sunt evacuate, studentele din Universitatea Bacau mai sunt nevoite sa faca si curatenie in urma profesorilor. si nu doar sa stearga praful.

„Nu va mai spun ce gasim in camere dupa ce pleaca. Eu una m-am ingrozit. Gunoiul era in mijlocul camerei, sosete si chiloti murdari intinsi pe podea si pe pat, asa, in bataie de joc, un raft de la vestiar era rupt iar bara pentru umerase lipsea”, spune Alina C.

Greu de crezut si de reprodus, insa dezastrul lasat in urma de profesori este confirmat de mai multe studente.

„S-au urinat in vasele noastre. Sincer va spun. Mirosea ingrozitor si nu stiam de unde. Am descoperit apoi ca domnii profesori si-au facut nevoile in oalele noastre. Am facut reclamatii pentru ca mi s-a parut de-a dreptul gretos dar nu ne-a bagat nimeni in seama. Nu s-a rezolvat nimic”, spune o alta studenta, Georgiana V.

„Este o practica din 1976 si nu s-a mai facut atata caz”

Pentru Gheorghe Pintilie, prorector la Universitatea Bacau, Facultatea de inginerie, situatia prezentata de noi si reclamata de studente e aproape de domeniul stiintifico-fantastic. in traducere libera, simple aberatii de la niste copii frustrati.

De la domnia sa am aflat ca, de fapt, studentilor le face placere sa elibereze camerele, mai ales ca in zilele respective sunt liberi. Unii dintre ei chiar participa la seminarii, cu aceeasi placere cu care evacueaza camera! Iar evacuarea nu e fortata, e doar o rugaminte! si studentii inteleg ca doar asa se poate organiza un eveniment! Sigur e vorba de studentii nostri?!

„A fost doar o rugaminte. Pentru ca la Universitati nu se mai acorda deconturi. Nu sunt bani si nu ne aproba deplasarea. Ar insemna ca profesorii sa nu mai vina. Dar asa se practica peste tot. Este o practica din 1976 si nu s-a mai facut atita caz”, spune Gheorghe Pintilie. Cat despre chirie, aceasta va fi scazuta doar pe baza de solicitare!

„Lipsa de tact. Prostia omeneasca”

Pentru a face lumina pe marginea unei practici din 1976, am cerut o parere vizavi de situatia de la Bacau si de la Ministerul Educatiei. Concluzia este ca astfel de practici sunt invechite. Comuniste!

„Daca Universitatile nu au bani, profesorii stau acasa” – spune Ion Ciuca, director Directia pentru invatamint Superior din cadrul Ministerului Educatiei.

” Este o prostie sa evacuezi studentii. si mai ales o lipsa de comunicare. Lipsa de tact. Prostia omeneasca! Puteau sa discute cu studentii si sa cada la o intelegere. Trebuia facut macar un discount la chirie. Nu sa fie evacuati” .

Adauga un comentariu

*