Extreme la Maternitate – Copii care nasc copii si mame prea in varsta

In ultimii ani, ponderea femeilor care nasc la maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau o reprezinta fie tinerele de 14-15 ani, fie femeile trecute de 35- 40. Prea tinere, adolescentele aduc pe lume copii nedoriti, marea lor majoritate cu probleme. De cealalta parte, mamele din a doua categorie sunt cele care „agaseaza” medicii, din pricina complicatiilor pe care le au la nastere din cauza varstei.

Aproape in fiecare garda, medicii din cadrul Maternitatii Bacau trebuie sa asigure asistenta la nastere a unei tinere de 14-15 ani. Au fost insa si situatii cand varsta mamei era si de 13 sau chiar de 12 ani.

Adolescenta lor este sfarsita in sala de travaliu. Tinerele mamici nici macar nu constientizeaza ca desi nici nu se pot intretine singure, sunt acum responsabile pentru inca o viata. Din totalul nasterilor inregistrate anual in maternitate, mai bine de noua la suta sunt paciente tinere si foarte tinere.

Alina R., de 15 ani, a ajuns la medici cu o durere de burta si a aflat ca este insarcinata. in luna a cincea. A vrut sa-si abandoneze copilul, dar mama ei i-a promis ca o ajuta. Fara sa realizeze ce o asteapta, ea nu-si doreste decat sa termine scoala. De tatal copilului nu mai stie nimic. E plecat sa munceasca “afara” si i-a promis ca se va intoarce sa o ia de sotie.

Alte mame, alte nume. Ioana S., de numai 14 ani, Andreea si Mihaela, de 15 ani, Ramona si Bianca, 16. Alte trei au 17 ani. La patru dintre ele a fost necesara operatia de cezariana. Doar doua dintre fetele care au schimbat papusile cu proprii bebelusi sunt de etnie rroma.

La 14-15 ani sarcinile sunt intamplatoare

” Nu ne mai mira nimic in conditiile actualelor mutatii din societate, spune dr. Vladimir Corneleac, medic specialist in obstetrica si ginecologie. Demografia nu mai este controlata social de mult timp, iar astfel de sarcini, la varste foarte fragede sunt adesea neurmarite si se finalizeaza cu nasteri premature sau chiar malformatii la fat” .

Mai mult, spun medicii, sarcina la o femeie foarte tanara nu este lipsita de risc, organismul ei fiind nedezvoltat, iar copiii, prea mari pentru uterul unei adolescente. “Dupa nastere, apar si alte complicatii, in general asociate cu lipsa analizelor, pe care tinerele mamici evita sa le faca, de teama si rusine.

Foarte frecventa este patologia de col uterin, in care se poate ajunge chiar la extirpari ale unor parti din uter si la leziuni interne care pot duce la cancer” , mai adauga dr. Corneliac.

Marea majoritate a mamelor adolescente sunt din mediul rural, au o educatie care se reduce la cateva clase, provin din familii sarace si cu un grad scazut de educatie, iar copilul pe care il aduc pe lume este de multe ori rezultatul unei relatii intamplatoare.

La 35-40 de ani – paciente cu probleme si “femei – cariera”

De cealalta parte, mamele varstnice, de 35-40 de ani, sunt cele care determina cresterea numarului de interventii prin cezariana deoarece complicatiile la aceste paciente sunt mult mai frecvente si mai grave. Numai ca, macar din punct de vedere social, la acesta categorie de mame nu apar probleme de conduita vizavi de soarta nou-nascutului. Copilul este dorit, iar parintii au o situatie financiara stabila.

“Sunt familii care au asteptat sa aduca pe lume un copil pana cand au avut cum sa-i ofere un trai decent, completeaza dr. Corneliac. Sau femei care au facut ani de zile tratament pentru a ramane insarcinate. Sarcina pentru ele este una dorita, insa pentru noi, ca medici, este o sarcina intotdeauna asociata cu diferite afectiuni de natura hepatica, respiratorie, pulmonara, renala sau cardiaca”.

Lupta pentru un copil

Maria are 38 de ani si este din Bacau. La 15 ani a aflat ca sufera de o malformatie uterina extrem de rara. A fost supusa de patru ori unor interventii chirurgicale dureroase. Mai intai la spitalul din Buhusi, apoi la cel din Bacau, pentru ca in final sa ajunga si pe mainile specialistilor din Iasi. Doua sarcini le-a pierdut, insa dupa ani de chin a reusit sa aduca pe lume un baietel frumos si sanatos. De aproape patru kilograme. ” Istoria acestei femei este impresionanta, ne-a declarat dr. Vladimir Corneleac, medicul care s-a ocupat de cazul ei. Au fost momente dramatice, tensionate, dar pana la urma a reusit”.

La fel ca si Gabriela Oprea, care s-a luptat 11 ani pentru a deveni mama. Pe de alta parte, Thea Pompen, o olandeza de 37 de ani a ajuns sa nasca la Maternitatea Bacau al patrulea ei copil. Fara inhibitii si prejudecati, ea a declarat ca nu ii este frica sa o mai ia inca o data de la capat.

Sunt insa si asa-numitele “femei – cariera” care aleg sa aduca pe lume un copil abia dupa ce s-au implinit profesional si financiar.

Tendinte

“Incet – incet asistam la o tendinta evidenta de a avea internate mame foarte tinere si mame, unele la prima nastere, trecute de 35 de ani. Se creeaza astfel doi poli, doua esantioane de mame, care ne dau de lucru mai mult decat de obicei. si asta pentru ca, la ambele categorii de paciente, complicatiile sunt multiple, atat in timpul sarcinii, cat si dupa. Pana la urma, dupa cum se vede, conditiile socio-economice sunt cele care influenteaza si in functie de acestea se formeaza esantioanele reprezentative de mame” , a conchis dr. Vladimir Corneliac, medicul sef al sectiei de Obstetrica-Ginecologie din cadrul maternitatii bacauane.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. sunt impotriva mamelor care nasc copii la o varsta prea mica cum ar fi 12-17 ani

Adauga un comentariu

*