„Antisemit” la Bucuresti, premiat la Bacau

Scandalul ” Goma” inca nu s-a stins, ba din contra, continua prin tribunale. In timp ce scriitorii ” stau cu capul la cutie” de frica lui Manolescu, Liviu Ioan Stoiciu – cel acuzat ca a publicat texte antisemite in revista Viata romaneasca – primeste premiul pentru poezie al revistei bacauane Ateneu.

Trebuie sa recunoastem ca premierea lui Stoiciu de catre Ateneu este un lucru extrem de curajos daca avem in vedere controversa iscata in jurul acestui caz. Pe scurt, Paul Goma scrie un jurnal.

Fragmente din acesta sunt publicate in ianuarie in presa centrala fara sa atraga atentia nimanui. In vara, aceleasi fragmente sunt publicate in Viata romaneasca, declansand un scandal imens dupa ce Nicolae Manolescu solicita si obtine demiterea lui Liviu Ioan Stoiciu, acuzat ca a permis publicarea unui text cu continut antisemit.

Urmeaza un protest international al oamenilor de cultura impotriva demiterii lui Stoiciu. Manolescu declara ca semnatarii protestului sunt simpatizanti legionari si, apoi, Paul Goma il da in judecata pentru calomnie pe Manolescu.

Refuzat de Ateneu…

” In timp ce la Bucuresti ma crucifica Manolescu, la Bacau, unde credeam ca nu am prieteni, primesc un premiu cand toti scriitorii romani au bagat capul la cutie” – ne-a declarat Stoiciu. Nascut si copilarit la Cantonul 248 (4 km nord de Adjud, pe linia ferata), Liviu Ioan Stoiciu marturiseste ca a avut o mare problema cu Bacaul.

” La 14 ani mi-am dactilografiat prima poezie la un birou de copiat acte” – povesteste poetul. ” Dupa ce mi-au luat banii, cei de la birou mi-au spus: ce faci tu au facut altii mai demult si de 1.000 de ori mai bine, asa ca lasa-te” . A inceput, insa, sa trimita ” in prostie” poezii la ” posta redactiei” de la revista Ateneu, insa nu a fost bagat in seama niciodata.

…premiat de Ateneu

Debuteaza, insa, in pagina de Cultura a ziarului Steagul Rosu, curajul publicarii fiind asumat de Marin Cosmescu Delasabar. ” Mare minune, la 55 de ani sa-mi apara prima antologie de pozie si sa primesc premiul Ateneu” – cometeaza Stoiciu.

Razvan BIBIRE

Adauga un comentariu

*